Sezer Yesiltas
22 Nisan 2008
 

andLinux: Windows üzerinde Linux

Sonradan tanışmama rağmen kendime sadık bir Linux kullanıcısı diyebilirim. Evdeki diz üstü bilgisayarımda 2 seneyi aşkın süredir Pardus Linux kullanıyorum. Yıllardır Windows kullanıp birden Linux kullanıcısı olmak gerçekten kolay bir şey değil. Bu nedenle blogumda vmware,virtualbox gibi sanal makine programları tanıtıp merak edenlerin Windows'larına zarar vermeden bir Linux deneyimi yaşayabilecekleri yöntemler yazmaya çalıştım. Linux'a geçenler için de vazgeçemedikleri Windows programları için Wine, Pardus Linux üzerinde vmware kullanımı ve yine Linux üzerinde virtualbox ile windows kullanımı hakkında birşeyler yazmaya çalıştım.


Bugün yine benzer şekilde Windows yüklü bilgisayarınızda bir Linux işletim sistemi kullanmanızı sağlayacak bir yöntemden bahsedeceğim. Bu defa herhangi bir sanal makina yazılımı kullanmanıza gerek olmayacak, Linux'u direk Windows üzerinde çalıştırabileceksınız...


Linux, kabaca bilgisayarınızın aygıtlarına hükmeden bir çekirdek yazılımı ve bu çekirdeği kullanan servisler ve masa üstü yazılımları bütünü olarak düşünülebilir. Eğer bir Linux çekirdeğini Windows üzerinde çalıştırabilirseniz, bu çekirdeği kullanan diğer tüm programlarını da Windows üzerinde çalıştırmayı sağlayabilirsiniz. İşte bu düşünceyi Cooperative Linux başarmış. Kısa adı coLinux olan bu yöntem ile Linux çekirdeği Windows ortamında çalışabilir hale getirilmiş. Bu çekirdek Windows 2000/2003/XP ve 32 bit Vista üzerinde çalışabilmekte. Kurulum yapıldıktan sonra Windows üzerinde tüm fonksiyonları ile bir Linux işletim sistemine sahip olabiliyorsunuz.


coLinux'tan, bir sanal makina üzerinde Linux çalıştırmaya oranla çok daha fazla performans alabiliyorsunuz, çünkü donanım parçalarınızın sümulasyonunu değil, direk kendilerini kullanabiliyorsunuz. Grafik arayüzleri gösterebilmek için ise açık kaynak kodlu Xming X Server'dan faydalanmışlar, o da Windows ortamında çalışan çok başarılı bir X server yazılımıdır.


andLinux ise coLinux'u kullanarak hazırlanmış ancak bünyesinde tam bir Ubuntu işletim sistemini barındıran bir program, her ikisi de açık kaynak kodlu projeler. Ubuntu, masaüstü Linux dağıtımları arasında en populer olanıdır, bu nedenle ben de andLinux kurmayı tercih ettim.


andLinux için iki seçeneğiniz var birisi XFCE, diğeri ise KDE masaüstü içeriyor. Eğer sadece server yazılımları çalıştıracağınız bir Linux ortamı istiyorsanız XFCE tercih etmeniz daha mantıklı olabilir. Gerçek bir masa üstü deneyimi yaşamak istiyorsanız KDE tercih etmelisiniz. Ben KDE masa üstünü tercih ettim.







Bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra sistem tepsisinde, hızlı başlat çubuğunda ve masa üstünde andLinux ile ilgili ikonlar göreceksiniz. Sistem tepsisinde KDE logosuna tıkladığınızda bazı uygulamalara hızlı erişim yapabildiğinizi göreceksiniz. Ayrıca hızlı başlat menüsüne yerleşen console programını kullanarak komut satırından istediğiniz programları çalıştırabilirsiniz.


Türkçe klavye ve bölge ayarlarınızı da yaptıktan sonra artık Linux ve Windows'u birlikte bilinen en konforlu şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz:




andLinux size bir KDE masaüstü sunmuyor ama KDE menüsünden veya komut satırından tüm programları çalıştırabilirsiniz.


Kurulumu yaptığınız dizinde, Launcher klasörünün altında menu.txt dosyasını düzenleyerek KDE menünüzü zenginleştirebilirsiniz. Yine bu klasörede menu.exe'yi çalıştırarak KDE menüsünün sistem tepsisine yerleşmesini sağlayabilirsiniz.


Launcher altında yer alan .exe uzantılı programları kullanarak, Windows'ta yer alan dosyaları Linux programları ile ilişkilendirebilirsiniz. Mesela .txt uzantılı dosyaları andKate.exe ile ilişkilendirirseniz artık tüm text dosyalarınız kate programı ile açılacaktır. Bu özellikle inanılmaz bir hibrid kullanım sağlayabiliyorsunuz.


Ubuntu 7.10 sürümünde ön tanımlı bulunan tüm programlar kurulu olarak geliyor ama siz daha fazla program kurmak isteyebilirsiniz, bunu da KDE menüsünde yer alan Synaptic programı ile yapabilirsiniz, siz sadece istediğiniz programı seçiyorsunuz, tüm bağımlılıklar Synaptic tarafından çözülüyor, indiriliyor ve kuruluyor:

Windows ortamlarında çalışmayan bir çok başarılı Linux programını artık işletim sisteminizin bir parçası gibi kullanabilirsiniz. andLinux'a ip ile 192.168.11.150 adresinden erişebiliyorsunuz. andLinux Windows'ta bulunan ağı kullanabiliyor, windows'tan erişebildiğiniz tüm ip'lere erişebiliyor, bir internet bağlantınız varsa bunu da otomatik olarak paylaşıyor.

Artık Windows yüklü iş bilgisayarımda da çok sevdiğim Linux programlarından uzak kalmayacağım :)








Etiketler: ,

 
Yorumlar:
Hocam yazınızı okudum bilgiler için çok teşekkürler. Benim bir sorum olacaktı size. Ben internet ağı üzerinden paylaşım ile tv yayınlarını seyrediyorum. bu işlem linux tabanlı fakat bu dediğiniz programı kurarak da windows kurulu pc üzüerinden bu linux tabanlı paylaşımı kullanabilirmiyim? PC de bir tv kartı takılı ve bu kartın pluginsine kuracağım programı pc deki linuz üzerinde okuması gerek. Umarım anlatablmişmdir? Saygılarımla.
 
Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]





<< Ana Sayfa

Pardus... Özgürlük İçin...

Yeni yazılardan RSS ile haberdar olun
Yeni yazılardan Email ile haberdar olun
<$Kullandığım veya araştırdığım Windows, Linux veya Cep Telefonu yazılımların tanıtımını, ilgimi çeken web siteleri ve hizmetlerini ve bazı ufak tefek temel bilgileri vakit buldukça burada paylaşacağım.r /> 'Burada yer alan web sitesi,kurum,kuruluş veya yazılımlarla ilgili herhangi bir ticari ilişkim bulunmadğı gibi tüm yorumlar tamamen kişiseldir ve şahsi deneyimlere dayalıdır. Tanıtım yapılan yazılım ve hizmetler, üretici kuruluşa (ve yazdıklarımdan dolayı bana) herhangi bir sorumluluk yüklemez.'



<$
Fotoğrafım
Ad:
Konum: Istanbul, Türkiye