Sezer Yesiltas
03 Haziran 2007
 

Pardus'ta SVN ve Eclipse
Uzun zamandır masaüstü uygulamaları ihtiyacı bakımından büyük bir konforla kullandığım Pardus'un, uygulama geliştirici gereksinimleri açısından da hiç bir eksiği olmadığını söyleyebilirim. Birçok java geliştiricisinin vazgeçemediği Eclipse'i bilgisayarınıza kurmak 2 tıklama sürerken, bir SVN sunucusuna sahip olabilir ve bunu Pardus kurulu bilgisayarınızda Eclipse ile kolayca entegre edebilirsiniz.

Eclipse kurmak:
Eclipse Pardus 2007 deposunda yer almaktadır, kurulumu gerçekleştirmek gerekiyor:



SVN sunucusunu başlatmak:
SVN Sunucusu Pardus 2007'de ön tanımlı olarak bulunmaktadır sadece servisi başlatmak gerekiyor:


Bir SVN Deposu oluşturmak:
SVN client yazılımı Pardus 2007'de ön tanımlı olarak kurulu gelmektedir. SVN komutları ile depo oluşturmak gerekiyor:

Bir SVN deposunun konfigürasyonu:
SVN deposunu oluşturduğunuz dizinde conf adından bir klasör göreceksiniz. Depo ile ilgili yetkileri burada bulunan dosyalarda yapabilirsiniz.
svnserve.conf dosyasını örnek olarak aşağıdaki gibi konfigüre edebilirsiniz, böylece herkesin depoya erişimine izin vermiş ancak depoda değişiklik yapabilmeyi yetkiye bağlamış oldunuz. Yetki ile ilgili konfigürasyonları da passwd ve authz dosyalarında yapacağınızı belirtmiş oldunuz:
anon-access = read
auth-access = write
password-db = passwd
authz-db = authz

passwd dosyasında deponuzu kullanacak kullanıcıları ve şifrelerini tanımlıyorsunuz:
[users]
sezer = parola
can = parola

authz dosyasında kullanıcı yetkilendirmesini yapabiliyorsunuz. Aşağıdaki basit örnekte sezer kullanıcısına tüm projelere (depoda yer alan tüm dizinlere) yetki verilirken can kullanıcısına sadece image projesine (image dizinine) yetki verilmiş, ayrıca tüm kullanıcılara tüm dizinleri okuma yetkisi verilmiş.
[/]
sezer = rw
* = r
[/can/]
can = rw

Gerekirse SVN deposunu kaldırmak için diskte ilgili depo için oluşan dizini silmek yeterlidir: rm -Rf /var/svn/depo

Eclipse ile SVN deposu kullanmak:

Artık projeniz ile ilgili tüm versiyon ve kod kontrol operasyonlarınızı Eclipse üzerinde yapabilecek durumdasınız.

Deponuzda versiyonlamak istediğiniz dosyalar için Eclipse dışında bir araca ihtiyaç duyarsanız Pardus 2007'nin deposunda yer alan eSvn programını kullanabilirsiniz keşke TortoiseSVN programı Linux'ta da çalışabilseydi, yine de eSvn şık bir program ve tüm ihtiyaçları karşılayacak düzeyde.

Pardus 2007 kararlı deposunda yer almayan ama diğer test ve geliştirme depolarında yer alan SVN programları da var, bu programlara erişmek ve kurmak için öncelikle PisiBul programını kurmanız gerekiyor, PisiBUL sayesinde depoda olmayan bir çok programa erişebiliyor olacaksınız ancak bu programların henüz testleri tamamlanmamış olduğunu unutmamanız gerekir.

Aşağıdaki linkte SVN ile ilgili program, eklenti, hosting siteleri ile ilgili linkler bulabilirsiniz:
http://subversion.tigris.org/links.html

Etiketler: , , , ,

 
Yorumlar:
Ellerinize sağlık çok faydalı bir yazı hatta bir tutorial olmuş.

SVN ve Eclipse java developerlar için vazgeçilmez araçlar. Bir de bunları pardus altında çalıştırabilecek olmak PARDUS 'a geçiş tereddütlerinden bir kaçını daha silecektir.

Selamlar.
 
Mükemmel bir anlatım, elleriniz ve klavyeniz dert görmesin:)
 
Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]





<< Ana Sayfa

Pardus... Özgürlük İçin...

Yeni yazılardan RSS ile haberdar olun
Yeni yazılardan Email ile haberdar olun
<$Kullandığım veya araştırdığım Windows, Linux veya Cep Telefonu yazılımların tanıtımını, ilgimi çeken web siteleri ve hizmetlerini ve bazı ufak tefek temel bilgileri vakit buldukça burada paylaşacağım.r /> 'Burada yer alan web sitesi,kurum,kuruluş veya yazılımlarla ilgili herhangi bir ticari ilişkim bulunmadğı gibi tüm yorumlar tamamen kişiseldir ve şahsi deneyimlere dayalıdır. Tanıtım yapılan yazılım ve hizmetler, üretici kuruluşa (ve yazdıklarımdan dolayı bana) herhangi bir sorumluluk yüklemez.'



<$
Fotoğrafım
Ad:
Konum: Istanbul, Türkiye