Sezer Yesiltas
29 Nisan 2007
 

Google dostu site olmak
Tüm site sahipleri google aramalarında üst sıralarda görünmek ve daha fazla tıklama almak ister. Bunu sağlamak için size söyleyeceğim programı indirip çalıştırdıktan sonra sitenizin adresini gireceksiniz ve en üst sıralara yerleşeceksiniz! Yok hayır maalesef böyle bir program bilmiyorum, sadece Google'ın politakasından ve önerilerinden bahsedip Google Webmaster Tools'u tanıtmaya çalışacağım. Artık bu yazı ilginizi çekmiyor olabilir, çekiyorsa devam edelim.

Google'ın Robotları:

Google internette dolaşan robot (
googlebot) programlarla sitenizde bulunan sayfaların içeriklerini veritabanına kayıt eder, bu işlemi periyodik olarak yaparak varsa değişiklikleri günceller. Başka bir deyişle kendi sunucularında bütün internetin bir kopyasını tutar. Sonra Google her bir sayfaya puan (PageRank ) verir. PageRank konusu Google'ın kalbi olarak nitelendirilebilir. Google'ın kurucuları bu projeyi arama motorlarının bir parçası olarak Stanford Üniversitesinde geliştirmişlerdi. Daha sonra kurdukları Google arama motorunun arkasında bu algoritmayı kullanmışlardı.

Arama Sonuçlarında Sıralama:

Herhangi bir Google araması yapıldığında, arama yapılan kelime üzerinden bir içerik eşleştirmesi yapar, en uygun sayfalara karar verir sonra sayfaya verdiği puana (PageRank) göre bir sıraya koyar ve sonuçları bu şekilde gösterir. Tüm bu işler için karmaşık,demokratik ve güçlü bir algoritma
kullandığını söyler ve üst sıralarda yer almak için size tavsiyelerde bulunur. Bizler de bu tavsiyelere uyup Google dostu bir site olup aramalarda üst sıralarda yer almayı bekleriz.

Google dostu bir site için neler yapmak gerekir?

Google, insanların aradığı bilgileri doğru, güvenilir ve kaliteli bir içerikle sunan siteleri ön sıralara çıkarmayı hedeflediğini söylüyor, bunu becerebildiği sürece arama yapanlar sonuçtan memnun kalır ve arama için yine Google'ı tercih ederler, bu da Google'ın en çok isteyeceği şeydir.

Doğru ve güvenilir bir site olmanız için
  • Başka sitelerin sizin sayfalarınıza link veriyor olması gerekir. Bu sayfa puanınızı arttıracaktır, Google, sayfanıza verilen her linki o sayfaya verilmiş bir olumlu oy olarak düşünür, ayrıca size link veren sitenin içeriği sizinkiyle alakalı olmalıdır. Çünkü bu oylama yöntemini suistimal eden oluşumlar da vardır, bunlardan birine dahil olduğunuz düşünülmemelidir.
  • Sadece hit almaya çalışan, virus, istenmeyen açılan pencereler ve reklamlardan ibaret sitelere gizli veya açık link vermemeniz gerekir.
  • Verdiği bilgilere güvenilir ve içeriğinizle alakalı çok hit alan sitelerin linklerine yer verilmesi gerekir.
  • Gizli içerik kullanmamanız gerekir. Sadece tıklama alabilmek için konusu dışında kelimeleri gizli bir şekilde sayfasına koyan siteler mevcut, Google bu tip siteleri kaydetmemeye çalışıyor, sizi de bunlardan biri zannedebilir.
  • Gizli link kullanmamanız gerekir çünkü verilen her link o sitenin sayfa puanını arttıracaktır ancak bunu kötü niyetli olarak kullandığınızı düşünürse sayfa puanınız düşecektir.
  • Kısa yoldan sayfa puanını (PageRank) arttıracağını iddia eden site,oluşum veya programlardan uzak durmak gerekir, kısa süre için tıklamanız artabilir ancak sonrasında normalin de altına düşebilir.

Google'ın siteniz hakkında çok ve doğru bilgi edinmesi gereklidir. Bunun için Google'ın robotlarına yardımcı olmanız gerekir:

WEB sayfalarının başlığını, açıklamasını ve anahtar kelimelerini, aşağıda yer alan örnekteki satırlar gibi html kodunun en başına ekleyebilirsiniz:

<title>Haberler - Yesiltas.NET</title>
<meta name="description" content="Yeşiltaş.NET, Yeşiltaş soyadını taşıyan akrabaların iletişim ve tanıtım sitesidir." />
<meta name="keywords" content="Yeşiltaş,yeşiltaş,Yesiltas,yesiltas,sezer yesiltas,sezer yeşiltaş,Sezer Yesiltas,Sezer Yeşiltaş" />
<meta name="robots" content="index, follow" />

Google aramasında şöyle bir sonucu sağlamış olursunuz:



# robots.txt for http://www.yesiltas.net/
User-agent: *
Disallow: /sezer/rss.xml
Disallow: /sezer/atom.xml

Google siteniz hakkında ne düşünüyor?

Kendimizi Google'a beğendirmek için türlü taklalar attıktan sonra acaba Google sitemiz hakkında ne düşünüyor bir göz atalım.
http://www.google.com/webmasters
Google Webmaster Central sayesinde





Webmaster Tools

Google'ın bu hizmetini biraz açmak istiyorum. Her şeyden önce bu hizmetten faydalanmak için bir Google hesabına ihtiyacınız olacak. Webmaster Tools'a giriş yaptıktan sonra kendi siteniz dışında yapabilecekleriniz var önce bunları belirtelim:

Kendi sitenizle ilgili yapılabilecek işlemler için önce sitenizi belirtip bu sitenin size ait olduğunu ispatlamanız gerekiyor.




Webmaster Tools'dan başlıklar:

Diagnostic:




Statistics:




Links:
  • Dışarıdan sizin sayfalarınıza verilmiş linkleri, hangi sayfalara kimler tarafından verildiğini izleyebilirsiniz.
  • Kendi sayfalarınıza kendi sayfalarınızdan verdiğiniz linkleri izleyebilirsiniz.

Sitemaps:
Bu bölümden robotların ulaşamadığı sayfaları Google'a bildirmeniz mümkün olacaktır. Çeşitli nedenlerle varlığından haberdar olunmayan sayfalar olabilir. Özellikle flash içerikli siteler için bu işlemi muhakkak yapmak gerekir. Belirli bir formatta sitenizde yer alan tüm sayfaları Google'a bir xml dosya ile iletebilirsiniz. Bir örnek vermek gerekirse:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<urlset xmlns="http://www.google.com/schemas/sitemap/0.84" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xsi:schemaLocation="http://www.google.com/schemas/sitemap/0.84 http://www.google.com/schemas/sitemap/0.84/sitemap.xsd">
<url>
<loc>http://www.yesiltas.net/sezer/2007/03/filezilla-ftp-program-ftp-zellikle-web.html</loc>
<lastmod>2007-03-24T01:55:52+02:00</lastmod>
<changefreq>weekly</changefreq>
<priority>0.5</priority>
</url>
<url>
<loc>http://www.yesiltas.net/sezer/2007/03/vlc-media-oynatc-videolan-adnda-bir.html</loc>
<lastmod>2007-03-25T01:55:52+02:00</lastmod>
<changefreq>weekly</changefreq>
<priority>0.5</priority>
</url>
</urlset>







Etiketler: , ,

 
Yorumlar:
Yeni başlayacaklar için güzel açıklamalar. Açıklanan "webmaster tools" ile teknik detaylar öğrenilebilir.
Kafama takılan şu "pagerank not assigned yet" kısmı. Daha sayfa puanı atanmadı manasında. Yalnız google sayfa puanlarını bir kaç gün önce güncelledi üçten ikiye düştü sayfam. Söz konusu tablo hala aynı :)
 
güzel makale olmuş.
 
teşekkür ediyorum özgün ve yararlı bir makale olmuş...
 
bilgi aktarımı için çok teşekkürler. www.zengincilingir.com www.zenginanahtar.com www.ikitellicilingir.com
 
Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]





<< Ana Sayfa

Pardus... Özgürlük İçin...

Yeni yazılardan RSS ile haberdar olun
Yeni yazılardan Email ile haberdar olun
<$Kullandığım veya araştırdığım Windows, Linux veya Cep Telefonu yazılımların tanıtımını, ilgimi çeken web siteleri ve hizmetlerini ve bazı ufak tefek temel bilgileri vakit buldukça burada paylaşacağım.r /> 'Burada yer alan web sitesi,kurum,kuruluş veya yazılımlarla ilgili herhangi bir ticari ilişkim bulunmadğı gibi tüm yorumlar tamamen kişiseldir ve şahsi deneyimlere dayalıdır. Tanıtım yapılan yazılım ve hizmetler, üretici kuruluşa (ve yazdıklarımdan dolayı bana) herhangi bir sorumluluk yüklemez.'



<$
Fotoğrafım
Ad:
Konum: Istanbul, Türkiye